Blog

Országos szinten júniusban stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés a lakáspiacon havi és éves összevetésben is – közölte az ingatlan.com.

    Ismertették, hogy júniusban mintegy 30 ezer eladó lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ami havi és éves összevetésben nem mutat jelentős változást, az összes eladó lakás és ház száma már megközelíti a 150 ezret.
    Kiemelték, a felújítandó lakóingatlanok adják a kereslet 20 százalékát, de a júliusban elindult Otthonfelújítási program ráirányíthatja a figyelmet a korszerűsítésre váró lakásokra, és az energiahatékonyság jelentőségére.
    Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben ismerteti, hogy az eladó lakóingatlanok száma 2022 június végéhez képest 33 százalékkal, 110 ezerről 146 ezerre nőtt. Ezzel párhuzamosan az összes eladó ingatlanhirdetés száma pedig 148 ezerről közel 200 ezerre emelkedett.
    Hozzátette, ebből az látszik, hogy bővült a kínálat, ám a kereslet stagnálást, minimális csökkenést mutat. A kereslet nem tudja felszívni az eladó lakóingatlanokat.
    A közlemény részletezi, hogy Budapesten majdnem 1 százalékkal csökkent a kereslet éves szinten. A vármegyék közül Somogy könyvelhette el a legjelentősebb, 19 százalékos keresletcsökkenést.
    Balogh László szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a Balaton környékén jelentősen nőtt a kínálat az elmúlt időszakban, de az eladók árai nem találkoznak a vásárlóerővel. A legnagyobb keresletélénkülés tavaly júniushoz képest Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben történt, ahol 14, illetve 12 százalékkal több telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra.
    Az ingatlan.com hangsúlyozta, hogy hosszú távú hatása is lehet a most indult Otthonfelújítási programnak, amelynek keretében 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével.
    Jelenleg az eladó lakóingatlanok iránti kereslet legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát a felújítottként, jó állapotúként és újszerűként hirdetett lakások fedik le. A felújítandó lakóingatlanok részesedése 21 százalék feletti az ingatlan.com adatai szerint.
    Balogh László úgy vélekedett, hogy az Otthonfelújítási program, és más energiahatékonyság javítását célzó állami, piaci vagy EU-s erőfeszítések hosszabb távon is ráirányíthatják a figyelmet az energiatakarékosság és a korszerűsítés fontosságára. Ennek köszönhetően fejlődés előtt állhat a felújításra váró lakóingatlanok szegmense is a következő években.


Elküldöm az ismerősömnek